Parabenai kosmetikoje

Aqua KislorodIš televizijos sužinojau, kad parabenų naudojimas gali sukelti odos vėžį. Juos galima surasti beveik visuose skirtingų firmų produktuose, jų yra ir Faberlic kompanijos produkcijoje. Kas iš tikro yra tie parabenai? Ar jie pavojingi?

Parabenai - organinių junginių grupė, para-hidroksibenzoines rugšties esteriai. Naudojami kaip konservantai kosmetikos ir maisto pramonėje. Pasižymi antibakterinėmis ir priešgrybelinėmis savybėmis. Susidoroja beveik su visais mikrobais ir mikroskopiniais grybeliais. Užmuša netgi sporas. Jie visai netoksiški, nesukelia alerginių reakcijų ir nedirgina odos jei naudojama koncentracija neviršyja koncentracijos leidžiamos nenuplaunamai kosmetikai, kuri yra lygi 1% nuo produkto svorio. Ši koncetracija turi atsargumo koeficientą 100%. Šis toksikologijos terminas reiškia, jog reikia padidinti maksimalią 1% koncentracijos dozę 100 kartų, kad butų užregistruota 50% odos sudirginimo atvejų. Faberlic kosmetikoje parabenų kiekis svyruoja nuo 0,1% iki 0,2% priklausomai nuo produkto. t.y. 5 kartus mažiau nei leistina maksimali koncentracija.

Žinia apie tai, kad parabenai yra kancerogenai, t.y. sukelia vėžį, pasirodė keletą metų atgal viename amerikiečių moksliniame leidinyje. Jų mokslinikai surado parabenus pieno liaukų augliuose esančiose vėžinėse ląstelėse. Ir paskubėjo su išvadomis, jog dezodorantai su parabenais sukelia krūtų vėžį. Po keleto mėnesių savo pareiškimą jie paneigė, nes tolimesni tyrimai parodė, jog ne parabenai sukelia vėžį, bet vėžinės ląstelės tiesiog kaupia parabenus. Kitaip sakant, parabenai kaupiasi jau pažeistose ląstelėse ir nėra vėžio atsiradimo priežastis. o tik indikacija. Bėda tame, kad žinią apie menamą žalą išgirdo daugelis, o apie paneigimą - tik labai negaug žmonių.

Pažymėtina, kad įvairūs benzoinės rūgšties junginiai gamtoje sutinkami ne taip jau retai. Tarkime, bruknių uogose jų daugiau nei Faberlic kremuose. Todėl vien tik vandeniu užpiltos bruknės puikiai laikosi be jokio terminio apdorojimo. Šių junginių taip yra ir ievos bei  ąžuolo žievėje, aviečių, gervuogių, spanguolių, šermukšnio uogose, kadagio vaisiuose. Visi jie tradiciškai buvo naudojami kaip vaistiniai preparatai mūsų močiučių, o uogos taip pat ir maistui.

Žymos: , , ,

Straipsniai

Jei jums patiko - komentuokite ar užsisakykite RSS atnaujinimus ir gaukite naujausią informaciją savo RSS skaitymo programoje.

Comments

10 Responses to “Parabenai kosmetikoje”

Komentuokite

(būtinas)

(būtinas)


Powered by WP Hashcash